O specie de fluturi le dublează veniturile proprietarilor de terenuri agricole şi de păşuni din câteva localităţi ale Clujului. Spre deosebire de agricultorii obişnuiţi, care câştigă 184 euro/hectar, susţinătorii fluturilor Maculinea ajung să primească 430 de euro/hectar.
Lucia Suciu, primarul din Chinteni, se declară profund nemulţumită de faptul că subvenţiile acordate pentru terenurile populate de specia de fluturi Maculinea sunt cu mult mai mari decât cele pentru suprafeţele agricole lucrate. În felul acesta agricultorii sunt încurajaţi să nu mai muncească, apreciază Suciu.
Comunele clujene populate de flutri Maculinea sunt Borşa, Ciurila, Sic, Cornşeti sau Dăbâca. Primarul din Borşa, Mariana Secară, o contrazice pe Lucia Suciu, arătând că nu toţi fermierii îşi permit să stea şi să asigure o „păşunare uşoară", aşa cum se cere pentru protecţia fluturilor, tocmai pentru că pierderile lor ar fi prea mari. Astfel, acordarea unei subvenţii mai mari pentru cei care acceptă condiţiile de menajare a fluturilor e cât se poate de justificată.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) acordă o subvenţie de 180 de euro pentru un hectar de cultură. Suciu spune că suma este destul de mică, dacă se are în vedere că unii proprietari de terenuri agricole şi de păşuni din judeţul Cluj ajung să primească mai mult decât dublu, dintr-un motiv pe care, ea nu poate să-l înţeleagă. „S-au făcut nişte studii şi s-a ajuns la concluzia că pe teritoriul unor comune precum Boraş, Ciurila, Sic, Corneşti sau Dăbâca există o specie de flturi care trebuie protejată. În felul acesta, cei care au proprietăţi pe teritoriul acestor comune, primeasc subvenţii duble, fără a mai fi nevoiţi să-şi lucreze terenurile, iar acest lucru mi se pare o nedreptate", spune Suciu. În opinia primarului din Chinteni, în felul acesta, ţăranii sunt încurajaţi să nu mai muncească. „N