Parlamentul din Cipru a respins pana acum suprataxarea depozitelor bancare, dar toti locuitorii micii insule din Mediterana, inclusiv muncitorii romani, se asteapta la ce este mai rau n Romanii se roaga ca patronii la care muncesc sa nu dea faliment. Daca se aproba suprataxarea, in cel mai optimist scenariu, romanii ar pierde in banci 7 milioane de euro.
Saptamana trecuta, o veste trasnet a lasat cu gura cascata o lume intreaga. Fortat de organismele financiare internationale, care au imprumutat cu bani Cipru si de la care statul doreste sa imprumute inca 10 miliarde de euro, Guvernul micii tari mediteraneene a anuntat o masura fara precedent: taxarea cu 6,75% a depozitelor bancare de pana la 100.000 de euro si cu 9,9% a celor de peste 100.000 de euro. Haosul din Cipru afecteaza si zecile de mii de romani ce muncesc acolo. Jurnalistul iesean Marius Halciug care lucreaza ca operator imagine pentru o televiziune cipriota a explicat situatia de pe insula, in exclusivitate pentru 7est.
Cu buldozerul la banca Impozitarea depozitelor bancare, pentru obtinerea fondului de garantie necesar acordarii catre Cipru a unui credit de 10 miliarde de euro pentru evitarea falimentului, a fost anuntata pe 16 martie, de catre prim ministrul Michalis Sarris. “Multi au considerat aceasta masura, una de altfel fara precedent, abuziva si ilegala. In scurt timp, panica s-a transformat in revolta, mai ales ca perceptia generala a fost ca banii ce vor fi luati din conturi vor ajunge in cele ale FMI sau ale Bancii Centrale. Au urmat zile nebune, in care clientii bancilor (inchise inca de pe 16 martie) nu au avut acces la fonduri decat cu ajutorul cardurilor. Evident, sumele trase din ATM-uri au fost mici. Pentru a evita incidente, ATM-urile au fost alimentate de cate doua ori pe zi. Au inceput protestele, ba chiar s-a intamplat ca, la o banca, sa mearga cineva cu un buld