Impactul bugetar brut calculat prin reducerea TVA la pâine, de la 24 la 9%, este de 250 de milioane de lei, dar în realitate încasările fiscale ar putea fi mai mari, potrivit estimărilor premierului Victor Ponta făcute la Antena 3 şi citate de Agerpres şi Capital.
„Ne-am gândit să facem acea reducere de TVA pe tot lanţul la pâine, de la 1 iulie şi până la 31 decembrie 2013 şi vom vedea dacă se confirmă teoria noastră că, de fapt, o să avem încasări mai mari cu o cotă scăzută de TVA, sau teoria FMI că vom avea o nouă gaură la buget“, a declarat premierul, citat de Capital, care preia o ştire Agerpres.
Primul ministru am cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să facă un parteneriat cu producătorii, „să le explice că, dacă avem un succes, trecem de la pâine şi la alte produse. Doar pentru pâine impactul bugetar calculat brut prin reducerea de la 24 la 9% este de 250 de milioane de lei, dar noi am spus că în realitate o sa avem mult mai mult fiscalizat şi nu vom pierde cei 250 de milioane de lei“, a mai spus Ponta.
Victor Ponta a mai spus că nu este optimist în privinţa ieftinirii produselor după reducerea TVA, deoarece producătorii, probabil, vor include şi alte pierderi sau investiţii în costuri.
Orice deficit bugetar este de obicei acoperit prin venituri fiscale sau prin împrumuturi de stat, plătite tot din bveniturile fiscale.
Detalii în Capital.
Impactul bugetar brut calculat prin reducerea TVA la pâine, de la 24 la 9%, este de 250 de milioane de lei, dar în realitate încasările fiscale ar putea fi mai mari, potrivit estimărilor premierului Victor Ponta făcute la Antena 3 şi citate de Agerpres şi Capital.
„Ne-am gândit să facem acea reducere de TVA pe tot lanţul la pâine, de la 1 iulie şi până la 31 decembrie 2013 şi vom vedea dacă se confirmă teoria noastră că, de fapt, o să avem încasări mai mari cu o cotă scăzut