Avem prea puţini medici pneumologi, doar două centre mari unde se tratează formele rezistente ale bolii şi fonduri insuficiente pentru a ţine sub control volumul abundent de TBC din România, subliniază prof. dr. Constantin Marica, şeful secţiunii de TBC din cadrul Societăţii Române de Pneumologie, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă contra Tuberculozei, marcată astăzi, 24 martie.
Terapiile pentru cei aproximativ 20.000 de bolnavi de tuberculoză diagnosticaţi anual nu sunt foarte scumpe, însă pentru tratarea corectă a acestora este necesară administrarea medicamentelor sub strictă supraveghere medicală. Ceea ce este dificil de realizat, fiindcă în toată ţara există numai 700 de pneumologi care nu se ocupă exclusiv de TBC. Tratamentul administrat incorect este motivul pentru care, în prezent, aproximativ 1.500 de români suferă de o formă de tuberculoză rezistentă tratamentul clasic, ieftin şi, de aceea, ei au nevoie de medicamente de 200 de ori mai scumpe, pe care statul român nu şi le permite.
„Adevărul“: Să ne legăm puţin de evenimentul care a avut loc zilele trecute. Şi-au unit forţele armata americană, română, ministerele sănătăţii din SUA şi din România împotriva numărului mare de cazuri de tuberculozei din ţara noastră. Era nevoie de o asemenea măsură? Ne ajută în vreun fel?
Prof. dr. Constantin Marica: Da. Cu toate că a fost ceva mult peste necesităţi şi cam pompos. Acest eveniment a fost, de fapt, organizat de către Ambasada Americii, cu sprijinul Programului Naţional de Luptă contra Tuberculozei şi al Societăţii Române de Pneumologie, mai precis a secţiunii de tuberculoză, al cărei preşedinte sunt. Evenimentul s-a realizat pentru a se pune la masă toţi factorii care pot ajuta în special în tuberculoza multidrog rezistentă (n. r. – o formă de tuberculoză rezistentă la antibioticele clasice, n