TIMISOARA. Prima fabrica ce si-a relocat o parte din productie in cladiri noi, in Parcul Industrial din Freidorf, este Elba. Procesul este ireversibil, in concordanta cu normele UE si si-a pus, deja, amprenta asupra pietei imobiliare.
Relocarea fabricilor din Timisoara, in concordanta cu normele de mediu impuse de Uniunea Europeana, ar elibera circa 100 de hectare de teren intravilan, in valoare de peste 500 milioane de euro. Chiar daca operatiunea de lichidare a minizonelor industriale din orase trebuie finalizata pana in anul 2020, patronii si managerii colosilor industriali din orasul de pe Bega au inceput sa-si scoata proprietatile la vanzare, acestea fiind deja incluse in portofoliul agentiilor imobiliare. Terenurile pe care au stat odinioara fostele fabrici sunt extrem de atractive si de profitabile pentru investitori, care sunt dispusi sa achite de la 700 de euro pana la 1.500 de euro pentru fiecare metru patrat.
“Relocarea are si avantaje si dezavantaje. Unul dintre avantaje tine de scaderea cheltuielilor cu impozitul pe cladiri si teren. in prezent, impozitul pe cladirile din oras este cu 1,5% din valoarea cladirilor mai mare fata de anii anteriori, iar in comunele din jurul acestuia acelasi impozit pe proprietati este de trei ori mai mic, adica 0,5% din valoarea de inventar. Dezavantajul ar fi lipsa utilitatilor”, spune Nicoleta Pop, patroana unei agentii imobiliare din oras.
Unul dintre primii manageri-patroni care au luat in considerare imperativul relocarii fabricii a fost Maria Grapini, de la Pasmatex.
„Am cumparat terenul de langa Solectron, cu un milion de euro, si speram sa mutam acolo fabrica cat mai repede. Investitia totala este estimata la patru milioane de euro. Toti cei care au spus ca o fabrica de confectii nu are ce cauta in centrul orasului pot fi linistiti”, spunea Grapini la vremea respectiva. Criza economica