Timp de două zile, Iaşul este gazda unui important eveniment medical, Conferinţa Regională „Managementul pacientului politraumatizat, în spitalele din România“.
Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate managementului politraumei, sub egida Fundaţiei „Amfiteatru“, împreună cu Societatea Română de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi (UMF).
La deschiderea acestui eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, UMF Iaşi, Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon“ şi ai autorităţilor locale.
Consilierul ministrului, dr. Vasile Cepoi, a subliniat faptul că există anumite disfuncţionalităţi în sistem, din momentul în care pacientul cu politraumă este preluat de către Ambulanţă.
„Politrauma presupune trei lucruri deosebit de importante: rapiditate, atenţie şi ordine. Dacă nu le respecţi, tratamentul întâmpină dificultăţi. Există proceduri şi protocoale care ar trebui să uşureze colaborarea dintre Unitatea de Primire Urgenţe şi Clinici. Împreună cu dr. Raed Arafat, am semnat un protocol, dar, din păcate, nu funcţionează. Este foarte importantă o schimbare de mentalitate. Pacientul ajunge rapid în UPU, dar lucrurile se complică în spital. Această întâlnire o consider un bun prilej pentru a clarifica importanţa acestor aspecte, dar şi rezolvarea lor. Politrauma înseamnă echipe formate din urgentişti şi clinicieni“, a apreciat Vasile Cepoi.
Pacientul critic ridică probleme
Tratamentul în cazul urgenţelor medicale, chirurgicale şi traumatologice, necesită costuri mult mai mari şi aparatură de ultimă generaţie, spre deosebire de intervenţia programată din timp.
„Situaţia bolnavului critic trebuie rezolvată într-un fel. Nici Iaşul şi nici Clujul, nu au Spitale Regionale de Urgenţă, motiv pentru car