Boris Berezovski, care a decedat sâmbătă în apropiere de Londra, părea depresiv în ultimele luni, potrivit apropiaţilor săi, care nu cred însă că acesta s-ar fi sinucis sau că i-ar fi cerut lui Vladimir Putin, inamicul său declarat, permisiunea de a se întoarce în Rusia, relatează AFP.
Boris Berezovski "traversa bineînţeles o perioadă de stres puternic, cred că avea simptome apropiate depresiei", a declarat pentru postul de televiziune Dojd Aleksandr Goldfarb, care conduce la New York Fundaţia internaţională pentru libertăţile civile (IFCL), creată în 2000 de Berezovski pentru a finanţa organizaţiile neguvernamentale din Rusia.
Fostă eminenţă gri a Kremlinului în timpul lui Boris Elţîn, căzut în dizgraţie odată cu preluarea puterii de către Vladimir Putin, Boris Berezovski s-a refugiat la Londra, unde a obţinut statutul de refugiat politic în 2003.
"Era deprimat, melancolic, nu mai semăna cu acel Boris jovial pe care l-am cunoscut în toţi aceşti ani", a adăugat Goldfarb, afirmând că l-a văzut pe Berezovski ultima dată în noiembrie şi că a vorbit cu el la telefon în urmă cu trei săptămâni.
În ceea ce priveşte scrisoarea pe care Berezovski, considerat drept oaia neagră a Kremlinului, i-ar fi trimis-o lui Vladimir Putin pentru a-şi recunoaşte greşelile, pentru a cere iertare şi a solicita permisiunea de a se întoarce în Rusia, Goldfarb şi-a exprimat îndoiala.
La scurt timp după anunţul decesului lui Boris Berezovski, sâmbătă seara, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat că oligarhul a trimis o scrisoare în acest sens Kremlinului "în urmă cu ceva timp, poate două luni".
"Atât timp cât Dmitri Peskov şi şeful lui nu arată niciun facsimil a scrisorii, se poate spune orice, întrucât aceşti oameni mint cum respiră", a declarat Goldfarb, fost disident sovietic exilat în 1975.
Un alt prieten al lui B