Bistriţa comunistă nu ducea lipsă de locuri de petrecere a timpului liber. În top erau restaurantele şi cofetăriile, la care se adăugau şi cele trei cinematografe existente. Circurile ambulante erau deliciul celor mici, în timp ce cei mai tineri profitau de primele variante de „club”.
Perioada comunistă nu era la fel de ofertantă când vine vorba de locuri de petrecere a timpului liber, cele mai comune fiind restaurantele şi cofetăriile. Restaurantele erau de regulă însoţite de celebrele grădini de vară, foarte apreciate de bistriţenii care doreau să servească o bere rece, în aer liber.
Dacă cele mai des întâlnite erau cele de „mâna a doua”, cele moderne erau şi ele prezente în peisajul bistriţean. Cel mai cunoscut local cu un aer mai modern era Restaurant Codrişor, care s-a transformat după `90 în Phoenix, fiind demolat în urmă cu câţiva ani pentru a-i face loc hotelului de 5 stele Metropolis.
Printre locaţiile unde se organizau celebrele discoteci se număra Casa Tineretului, actuala Casa de Cultură a Sindicatelor, care momentan găzduieşte universităţi, sindicate şi uneori evenimente culturale.
O altă locaţie era subsolul Casei de Cultură ”George Coşbuc”, care de ani buni găzduieşte o sală de fitness sau Sala Polivalentă, în care momentan mai are birouri Direcţia de Sport şi Tineret, sala fiind folosită pentru evenimente sportive sau concerte.
Chiar dacă momentan doar un singur cinematograf mai funcţionează, înainte de `90 bistriţenii au avut la dispoziţie 3. Unul era situat în centrul municipiului, pe strada Gheorghe Şincai, momentan în clădirea cu pricina funcţionând un magazin de produse pentru vânătoare şi pescuit, altul pe Bulevardul Republicii, unde a funcţionat după închiderea cinematografului un Bingo, iar altul lângă gară.
Cinema Dacia din apropierea gării încă funcţionează, deşi d