Portalul mobilităţii forţei de muncă este mecanismul cel mai sigur prin care îţi poţi găsi o slujbă în state U.E.
Doar 60 de constănţeni au apelat, în anul 2012, la serviciile şi informaţiile Portalului Mobilităţii Forţei de Muncă – EURES pentru a-şi găsi un loc de muncă în altă ţară europeană, în timp ce 217 cetăţeni nonU.E. au vrut să se angajeze în Constanţa. Reprezentanţii instituţiei spun că judeţul nostru se află la coada clasamentului în ce priveşte numărul de solicitanţi români care au apelat la serviciile EURES în anul 2012. Unul din motivele pentru care sunt atât de puţine solicitări este legat şi de faptul că judeţul nostru înregistrează o rată a şomajului destul de mică şi, cel mai probabil, oamenii nu au nevoie de astfel de servicii. De asemenea, un alt motiv ar putea fi slaba informare a constănţenilor privind acest portal european în care se găsesc toate locurile de muncă vacante din state membre U.E., dar şi din Elveţia.
Pe portalul EURES, atât agenţii economici români, cât şi şomerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă pot vizualiza acum informaţiile şi în limba română, dar pot afla şi detalii despre toate statele membre ale Spaţiului Economic European.
În ceea ce priveşte numărul formularelor de şomaj completate pentru constănţenii aflaţi la muncă în alte ţări U.E., de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (A.J.O.F.M.) din Constanţa, la solicitarea instituţiilor similare din U.E., s-a ajuns la aproape 500, din anul 2011 şi până în prezent. Potrivit reprezentanţilor A.J.O.F.M. Constanţa, în 2011 au fost eliberate 235 de formulare, în anul 2012 aproape 170, iar în 2013, până la aceasta dată, 50 de formulare. Majoritatea tipizatelor care atestă perioadele de asigurare pentru constănţeni şi date cu privire la membri de familie au fost emise pentru Spania şi Italia.
Peste 600 de cetăţeni nonU.E. vor să munceasc