Oricine vrea sa se dumireasca asupra stadiului politicii romanesti nu are decat sa reciteasca transcriptul discursului prezidential din 21 martie, prima zi dupa echinoctiul de primavara.
Mentiunea datei este necesara din mai multe motive: incepe un nou anotimp, iar dl Basescu a dorit sa-si reinnoiasca mesajul si sa stranga legaturile cu poporul sau. Cu atat mai mult cu cat oamenii trecuti de prima tinerete simt o anume frustrare odata cu esenta reavana a ghioceilor. Politicienii nu fac exceptie caci pana la arta bunei guvernari vreme multa mai este.
In plus, lasat pe dinafara reformelor planuite de USL, dl Basescu se simte frustrat, deoarece proiectul noii Constitutii pregatit de consilierii sai a ramas uitat cine stie pe unde, probabil la comisia parlamentara de specialitate, desi Forumul Constitutional condus de Cristian Pirvulescu ar fi trebuit sa adune toate propunerile. Nu ni s-a spus daca n-a fost primit sau nici macar n-a fost depus.
Frustrare si politica
Mai nou, se mai simte frustrat fiindca actuala Constitutie e foarte buna si poate rezolva toate situatiile ivite intre cele trei puteri ale statului de drept. De aceea, ar putea fi lasata asa cum este. Poate vor mai fi fiind pe ici, pe colo amanunte care ar trebui puse la punct. Daca ar fi adevarat, atunci pentru ce au depus specialistii acreditati la Cotroceni un amplu proiect de modificare a legii supreme, cam in acelasi sens cu doleantele de azi ale opozantilor sai?
Or actuala majoritate e pusa pe fapte mari: vrea un nou si european aranjament politic, un nou echilibru intre Legislativ, Executiv si Justitie, cu precizarea clara si definitiva a separatiei lor, iar presedintiei i se vor stabili reguli precise. Intrucat noile cadre constitutionale nu il privesc direct, interventia sa nu trebuie politizata decat in masura in care vizeaza pe cineva apro