In sistemul bugetar sunt posturi ocupate inutil si conducerile institutiilor deconcentrate au ca sarcina sa le identifice. Asta lasa de inteles premierul Victor Ponta la inceputul acestei luni, cand anunta ca se apropie termenul limita, de 31 martie, la care ar trebui sa existe o situatie a posturilor care ar putea fi desfiintate in sistemul bugetar.
Desfiintarea asa numitelor „posturi inutile” din sistemul bugetar ar fi solutia pentru reducerea cu 15 la suta planificata pentru cheltuielile salariale. „Nu este posibil”, spun liderii sindicali, care avertizeaza ca ar putea incepe o „vanatoare de vrajitoare” pe criterii politice, in randul bugetarilor. Asta mai ales dupa ce premierul a amintit de angajarile din anii 2010-2011, care nu-i inspira deloc incredere.
Liderii de sindicat spun insa ca la ora aceasta nu se pune problema posturilor inutile, ci doar, cel mult, a „angajatilor capusa”, care au trecut de concursuri formale de angajare, cu sustinere politica si pentru care acum lucreaza alti doi-trei bugetari.
Sunt angajati platiti degeaba de stat, dar care au ajuns in sistemul bugetar nu neaparat in perioada 2010-2011, ci si in 2012-2013, mai spun unii lideri de sindicat. „Poate ca unii care au fost angajati in 2010-2011 sunt competenti, chiar daca, este clar, au avut un anumit sprijin politic la angajare. Ce ar trebui facut in tot sistemul bugetar, de la ministere pana la institutii teritoriale deconcentrate, este sa se identifice acei salariati care nu-si fac treaba, pentru ca sunt incompetenti, pentru care muncesc altii. Asta fara sa se tina seama de perioada in are au fost angajati, fara resentimente, ca unul este apropiat de fosta putere sau de nu stiu ce pareri politice”, este opinia exprimata de liderul Sindicatului Cartel Alfa, Marius Orosanu.
Este greu de crezut ca Romania este pregatita de o astfel de selectie pe personal in siste