Pe lângă o mulţime de factori de mediu, calitatea somnului este influenţată şi de alimentele pe care le consumăm. Programul de somn al fiecăruia dintre noi este reglat cu ajutorul unui „ceas” situat la niveul sistemului nervos central (în hipotalamus mai exact), iar mecanimul acestui orologiu intern este puternic influenţat de factorii de mediu care, practic, sincronizează acest ritm cu programul zi-noapte de 24 de ore. Cei mai importanţi dintre aceştia sunt sumina solară, dar şi activităţile sociale sau orarul meselor, ori temperatura ambientală, zgomotul, temperatura sau modificări interne ale organismului (foame, temperatură crescută, variaţii hormonale).
Depresia şi insomnia se vindecă la psihiatru
În privinţa influenţei alimentelor, sunt importante atât cantitatea, cât şi calitatea alimentelor comsumate. Somnul poate fi afectat dacă sari complet peste cină, pentru că foamea te poate trezi ulterior, dar şi dacă mănânci o masă copioasă înainte de culcare (când pot apărea tulburări ale somnului din cauza problemelor digestive). De asemenea, o cină bogată în dulciuri concentrate duce la scăderea rapidă a glicemiei în cursul nopţii, ceea ce determină senzaţia de foame, care te poate trezi din somn. Substanţele stimulante, mai ales dacă sunt consumate aproape de oră de culcare, pot influenţa somnul – cafea, unele băuturi carbogazoase care conţin cofeină, ceai negru, ciocolată, dulciuri (conţinutul de zahăr are efect energizant), alcool (chiar dacă duce la instalarea mai rapidă a somnului, în final determină modificarea arhitecturii somnului şi fragmentarea acestuia), tutun. Dintre alimentele care favorizează somnul, cele mai importante sunt lichidele calde (o ceaşcă de ceai de plante, fără cofeină, sau un pahar de lapte). Se consideră că alimentele cu un conţinut crescut de triptofan, calciu, magneziu, anumite proteine pot facilita somnul (lactate, ban