Vreme de mii de ani au constituit locuinţele principale ale oamenilor, dar spre deosebire de actualele cămine, odată părăsite ele nu s-au deteriorat, ba dimpotrivă, şi-au înfrumuseţat aspectul. În interiorul lor natura a sculptat adevărate palate de cleştar, care astăzi reprezintă importante puncte de atracţie turistică. Site-ul theworldgeography.com ne propune o listă a acestor minuni ale naturii, care se disting prin unicitatea lor.
1. Peştera Benagil, Algarve, Portugalia
Este situată în apropierea plajei Benagil, din regiunea lusitană Algarve. Este o peşteră litorală, formată sub acţiunea valurilor, astfel că pe jos este acoperită cu un nisip foarte fin. Unicitatea ei constă în faptul că acoperişul său este ca o fereastră deschisă spre cer.
2. Peştera de Cristal, Islanda
Se află situată în vârful celui mai înalt vulcan activ din Islanda, Vrffajvkull, la o altitudine de 2.100 de metri. S-a format din calote de gheaţă, iar pereţii săi par a fi coloraţi în albastru. Are 46 de metri lungime, iar lăţimea este de 7 metri la intrare, îngustândz-se până la 1,2 metri în celălalt capăt. Peşterile de gheaţă sunt în general instabile şi se pot prăbuşi în orice moment, astfel că vizitarea sa este recomandată iarna.
3. Peştera Devetaşka, Bulgaria
Este faimoasă pentru istoria sa uimitoare şi prin faptul că în prezent este casa a peste 30.000 de lilieci. Se află situată la 18 km nord-est de oraşul Loveci şi 2 km de satul Devetaki, fiind, de asemenea, la mică distanţă de Giurgiu. Nai este cunoscută sub numele de Maarata sau Oknata, datorită celor şapte găuri de dimensiuni diferite din tavan prin care pătrunde lumina soarelui. Intrarea în peşteră se face printr-o gură de 35 m lăţime şi 30 m înălţime, pentru ca apoi galeria să se lărgească, înălţimea ajungând până la 60 m. Una dintre deschideril