Un buget va poate ajuta sa planificati cheltuielile si sa stiti permanent unde se duc banii. Este un instrument fantastic – atata timp cat nu este prea complicat. Cu ajutorul unui computer sau a unui smartphone, lucrurile vor fi de doua ori mai simple. Scopul final este sa nu cheltuiti peste posibilitati, ci dimpotriva, sa economisiti.
Un buget de familie nu trebuie sa fie complicat, ci usor de folosit si functional. Nu exista un model standard, asa ca fiecare familie are propria versiune de buget. Important este sa urmariti cateva principii simple si sa va obisnuiti sa va consultati bugetul zilnic. De asemenea, nu va orientati doar dupa cheltuielile lunare, pentru ca exista multe cheltuieli anuale, dar pot aparea si numeroase situatii neprevazute. Pentru a avea succes, trebuie sa planificati in avans, sa estimati ceea ce veti castiga si ce veti cheltui.
Veniturile
Primul si cel mai simplu pas este sa va calculati castigurile lunare. Aici includeti salariul, diferitele sporuri, prime, bonuri de masa etc. Tot aici adaugati alocatia copiilor si, dupa caz, venituri din dobanzi, arende, dividende etc. Pentru multe familii cadourile de la parinti, bunici sau apropiati, sub diferite forme, joaca un rol important in echilibrarea bugetului. Dati-le o valoare aproximativa in bani si veti putea vedea cat de mult conteaza pentru dumneavoastra. Cand trageti linie la finalul de an, ar trebui sa va puteti calcula venitul lunar real.
Cheltuielile
Tentatia este sa faceti multe categorii, dar veti ajunge sa va incurcati in ele. Asa ca faceti-va cateva categorii generale pe care le puteti gestiona mai usor. Iata cateva exemple:
Ratele la banci – sunt fixe si pot fi planificate in avans.
Facturile – curentul, gazul, telefonul, internetul, etc. daca sunt tinute sub control, pot fi anticipate luna de luna.
Intretinerea – difera de la l