Compania britanică Canonical a încheiat un parteneriat cu Ministerul chinez al Industriei, Informaţiei şi Tehnologiei şi va crea Ubuntu Kylin, o versiune de Linux concepută special pentru China, scriu jurnaliştii Wired.
Kylin va fi compatibil cu caracterele chinezeşti şi va integra serviciile web chinezeşti, precum servicii de music-streaming, unelte pentru online banking şi programe de localizare în spaţiu. Ubuntu Kylin va putea fi descărcat începând de luna viitoare.
Pentru acest proiect, Canonical colaborează cu China Software şi Integrated Chip Promotions Centre (CSIP). Britanici vor lucra şi cu laboratorul CCN pentru inovaţii în domeniul Open Source din Beijing. Proiectul face parte din Planul de Cinci Ani al China care prevede dezvoltarea industriilor informaţiei şi tehnologiei.
Tim Yeaton, director executiv al companiei de cercetare şi management open source Black Duck Software, spune că lucrează cu guvernul chinei pentru a promova conceptul open source încă din 1997. Lucrurile au devenit, însă, mai serioase începând din 2004, când a fost fondată Uniunea de Promovare a Software-ului Open Source din China. Yeaton este acum unul dintre consilierii grupului, împreună cu fondatorul Ubuntu Makr Shuttleworth şi mulţi alţii din industria IT.
Dell vinde laptopuri cu Ubuntu în China încă din 2011 însă există deja o versiune de Linux special creată pentru chinezi şi anume Red Flag Linux. Sistemul de operare a fost suţinut de compania ShangHai NewMargin Venture Capital şi de Ministerul Industriei, Informaţiei şi Tehnologiei. Multe agenţii guvernamentale au promovat sistemul de operare ca o alternativă la Windows şi acum Red Flag are în jur de 30% din piaţa din China.
O ameninţare pentru Android?
Un raport al ministerului tehnologiei dat publicităţii luna trecută arăta că dominaţia Android pe piaţa din China este dăunătoare pentru indus