Guvernul pregateste o masura fiscala asteptata cu deosebit interes in mediul economic. De la 1 iulie, va reduce TVA-ul la paine la 9%, pentru 6 luni. Este un experiement fiscal prin care autoritatile vor sa afle daca reducerea taxelor se va transpune in ieftinirea produselor si reducerea evaziunii fiscale. Daca ar reusi, asta ar insemna ca painea sa se ieftineasca cu 30-40%.
Romanii consuma in medie, anual, 105 kilograme de produse de panificatie, in timp ce media europeana este de 75 de kilograme. Painea este pentru multi romani un aliment de baza.
Cum romanii mananca paine pe banda rulanta, a ajuns sa se produca paine oriunde, in orice conditii. Nu de putine ori, am vazut la televizor imagini cu fabrici improvizate, in spatii mizerabile.
Pentru a tine pretul jos, evazionistii fac rabat la calitatea painii. V-ati intrebat vreodata de ca painea ieftina pe care o cumparati de la coltul strazii e mai mult coaja si prea putin miez? De ce atunci cand o tai, nu mai ramane nimic din ea, se face firimituri? Nu ati sesizat faptul ca coca pare uneori lipicioasa, ca are o culoare ce variaza?
Specialistii din panificatie spun ca acestea ar fi principalele ''semnale'' ca painea pe care ati cumparat-o este inferioara calitativ si riscati sa va imbolnaviti. A fost produsa ''la negru'', in brutarii ilegale, unde ce nu se vinde, se refoloseste!
Insa romanii inchid ochii si cumpara, fiind influentati de pret.
Piata a explodat in plina criza
Astfel s-a ajuns ca piata painii la negru sa explodeze in criza. De la 40-50%, brutariile de cartier au ajuns la afaceri totale de 1 miliard de euro, devenind principalul jucator din piata, cu o cota intre 60 si 80%.
“70% din painea produsa si vanduta in Romania este la negru, nu se plateste niciun fel de taxa”, a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompa