Jurnalistul Mihnea Maruta (foto) propune, intr-un text postat pe blogul personal, ideea organizarii unei “conferinte nationale a presei romanesti”, cu scopul de “a salva ce se mai poate salva”. “Soluţia nu poate să fie decât comună, iar concurenţa să reînceapă ulterior, după un moment T zero, constând în stabilirea obiectivelor generale şi a metodelor de salvare.Pentru ca jurnalismul să mai trăiască, e nevoie de reglementarea şi de curăţirea pieţei. E nevoie de reguli, de pedepse şi de arbitraj, pentru a separa onestitatea de înşelăciune continuă. Numai aşa se poate reveni la speranţa profitului”, scrie jurnalistul clujean in textul cu titlul “Pentru o conferinta nationala a presei”.
In mesajul sau, Maruta trece in revista anomaliile de pe pietele de print, din mediul online, situatia televiziunilor de stiri si a posturilor TV comerciale. Redam in continuare ideile legate de primele trei domenii mentionate:
1) Ziarele nu au cum să reziste în condiţiile în care acelaşi conţinut, ba chiar îmbogăţit, este oferit gratuit pe propriile site-uri, cu o seară înainte de apariţia pe tarabă. “Jurnalul Naţional” are un termen de 3 luni pentru a se salva de la dispariţia ediţiei tipărite, timp în care nimeni nu poate să inventeze o minune. Patronul de la “România liberă” nu poate plăti salariile, cu toate că este între cei mai bogaţi oameni de afaceri. În plus, metoda abonamentelor oferite celor care se asigură la firma sa nu are cum să ţină la nesfârşit pe post de adevăr în statisticile de audienţă. Trustul “Adevărul” e în insolvenţă, cu datorii imposibil de achitat, de aproape 100 de milioane de euro, iar “Evenimentul zilei” se chinuieşte să împace capra succesului de odinioară cu varza ruşinosului tabloid de azi.
2) Cea mai aberantă situaţie este pe online, unde nu câştigă sume importante decât site-urile aflate în Top 10, adică acelea care adună cel puţin