Dacă anul trecut, sub 10% din locurile de muncă prin reţeaua EURES se adresau persoanelor cu studii superioare, anul acesta 50% dintre oferte sunt destinate persoanelor care au terminat o specializare. Tot mai mulţi ingineri ieşeni pleacă peste hotare, pentru salarii mult mai atractive.
De la an la an, ofertele tentante de muncă venite de peste hotare, pentru cei cu studii superioare, împuţinează numărul specialiştilor din România. Numai prin reţeaua EURES, pleacă anual sute de persoane. Dacă până în 2011, sub 5% din locurile de muncă anunţate prin EURES se adresau persoanelor care au finalizat studiile superioare, de anul trecut, posturile vacante pentru cei cu studii superioare au crescut considerabil. În 2012, aproximativ 300 de locuri de muncă, anunţate de Agenţia Forţelor de Muncă, prin reţeaua EURES, se adresau celor care au terminat o facultate. Mai mult decât atât, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (AJOFM) Iaşi susţin că mulţi dintre cei care vin să se intereseze de aceste posturi sunt angajaţi în Iaşi, dar vor să plece în afară, deoarece condiţiile de muncă şi remuneraţia sunt mult mai avantajoase decât în România.
Anul trecut, aproape 10% din locurile de muncă anunţate prin reţeaua EURES au fost pentru cei care au terminat o formă de învăţământ superior, iar anul acesta, circa 50% dintre oferte s-au adresat celor cu studii superioare. „Prin reţeaua EURES, în anul 2012, la Iaşi, au fost consiliate aproximativ 250 de persoane, iar circa 50% dintre acestea aveau studii superioare. În cadrul şedinţelor de consiliere, aceste persoane au beneficiat de informaţii cu privire la ofertele locurilor de muncă din Uniunea Europeană, condiţiile în care se pot înscrie la preselecţii şi, nu în ultimul rând, au primit informaţii cu privire la descrierea locului de muncă şi a cerinţelor impuse de angajator“, a declarat Adriana