Cantitatea de sare pe care o consumăm ar trebui redusă drastic, potrivit ultimelor studii care asociază prezenţa ridicată a sodiului în alimentaţie cu apariţia afecţiunilor cardiovasculare.
Potrivit unui articol publicat în ediţia electronică a revistei „Time”, excesul de sare, asociat cu afecţiunile cardiace, a provocat decesul a aproximativ 2,3 milioane de persoane din întreaga lume, în 2010.
Deşi sarea este indispensabilă în bucătărie şi are proprietatea de a conserva alimentele, poate declanşa totodată o serie de boli.
În cadrul studiului menţionat anterior, cercetătorii au analizat răspunsurile a 247 de persoane. Participanţii au oferit informaţii referitoare la cantitatea de sare consumată în perioada cuprinsă între anii 1990 şi 2010.
Astfel, s-a descoperit că adulţii din întreaga lume consumau, în medie, 4.000 de miligrame de sodiu pe zi, cantitatea dublă celei recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (2.000 mg. pe zi).
Dintre cele 187 de ţări reprezentate în cadrul anchetei, în 181 dintre ele limita recomandată a fost depăşită. Singurul stat în care nu au existat astfel de probleme a fost Kenya.
Pentru a evidenţia legătura dintre consumul excesiv de sare şi afecţiunile cardiace, autorii studiului au realizat o analiză menită să evalueze relaţia dintre consumul de sare şi hipertensiunea arterială, respectiv riscul dezvoltării bolilor de inimă.
Astfel, 40% dintre decesele provocate de un atac de cord sau de un atac cerebral au fost premature şi au apărut la persoane cu vârste sub 69 de ani. Consumul excesiv de sare – adică orice cantitate care depăşeşte, potrivit cercetătorilor, 1.000 de miligrame pe zi -, a fost asociat cu 84% dintre decese.
Pe de altă parte, un institut american a criticat studiul, pe motiv că autorii acestuia s-au raportat la o cantitate mult prea scăzută, limita fiind depăşită de locuito