Studenţii acceptaţi la Oxford începând cu anul universitar 2014-2015 nu vor mai trebui să dovedească instituţiei că au în bancă 13.000 de lire sterline, bani necesari pentru a se întreţine în campus timp de un an, pentru a putea fi admişi.
Universitatea Oxford va trebui să îşi schimbe condiţiile care trebuie îndeplinite obligatoriu de toţi studenţii care au fost acceptaţi şi urmează să fie admişi, în urma unui proces cu instituţia câştigat de un student de 26 de ani, relatează The Guardian.
Damian Shannon a dat în judecată colegiul St. Hugh's de la Oxford, universitate care îi condiţionează pe candidaţii admişi să demonstreze că au lichidităţi în valoare de circa 13.000 de lire sterline care ar acoperi costurile de trai în campus. Shannon a câştigat procesul.
Tânărul a spus despre St. Hugh's, colegiu fondat în 1886, că, prin această condiţie de admitere, "îi discriminează pe săraci". Colegiul refuza să ia în considerare câştigurile pe care un student le-ar fi putut avea în timpul anului dacă se angaja undeva.
Universitatea Oxford este acum nevoită să-şi reexamineze condiţiile de admitere, care nu înseamnă numai meritul academic, ci şi resursele financiare.
"Damien a insistat să ducă până la capăt procesul cu universitatea fiindcă, la fel ca mine, crede că această condiţie de a dovedi că ai la îndemână lichidităţi în valoare de 13.000 de lire sterline este discriminatorie, în special faţă de cei care provin din medii mai sărace", a declarat ministrul britanic Hazel Blears.
"Condiţionarea aceasta înseamnă că universitatea pierde studenţi foarte inteligenţi care au obţinut un loc la Oxford datorită meritului lor academic şi care ar fi putut să se împlinească la adevăratul lor potenţial acolo. Marea Britanie ca ţară pierde foarte mult, la rândul ei, din povestea asta, îi pierde pe aceşti oameni talentaţi care ar fi intrat pe piaţa munc