Ciprul e pe locul trei în topul investitorilor în economia Moldovei, peste 270 de companii de la noi având acţionari şi fondatori ciprioţi. Foarte des investitorii din Cipru sunt mar antreprenori din Republica Moldova. Criza din această ţară pare să nu le afecteze afacerile
Blocarea sistemului financiar din Cipru a condus la suspendarea a numeroase tranzacţii ale companiilor şi investitorilor, în special din Rusia, în valoare de câteva miliarde de dolari, bancherii şi avocaţii implicaţi încercând să salveze înţelegerile prin alte jurisdicţii. Agenţia de rating Moody's estimează că firme şi investitori din Federaţia Rusă deţin depozite de circa 31 de miliarde de dolari în sistemul bancar cipriot. Totodată, insula mediteraneană este cel mai important hub offshore pentru economia rusă.
Pe locul trei la investiţii în Moldova
O altă ţară ce are legături strânse cu această insulă este Ucraina. Conform unor estimări făcute de Yaroslav Soltis, ex-viceguvernator al Băncii Centrale de la Kiev, în Cipru au rămas blocate între 12 şi 25 de miliarde de dolari ce aparţin unor oameni de afaceri din Ucraina.
Şi Republica Moldova este destul de dependentă de Cipru. Datele Fondului Monetar Internaţional arată că de acolo provin circa 8% din totalul investiţiilor străine directe în Republica Moldova. Astfel, Cipru era la începutul anului trecut al treilea în topul ţărilor care investesc în economia Republicii Moldova, după Rusia şi Olanda. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, la finele anului trecut, 274 de companii aveau fondatori din Cipru.
Milionari cu afaceri cu sediul în Cipru
Multe din investiţiile care vin Cipru au însă origine moldovenească. Vaja Jhashi, Ion Sturza, Vlad Plahotniuc, Alexandru Pincevschi, Nicolae Ciornâi, Ilan Shor, Andrei Gargalâc sau Victor Bostan sunt doar câţiva dintre marii antreprenori moldoveni ale căror c