Chiar dacă dispare sau este micșorată contribuția la sănătate, costurile pentru pacient vor fi mărite prin introducerea asigurărilor voluntare de tip complementar şi a celor de tip suplimentar, pentru care se vor lupta asigurătorii privaţi. Cât ne-ar putea costa planul ministrului de a plăti la privat pentru ce nu am mai primi de la stat?
Planul sună aşa, şi nu e mult diferit de cel de anul trecut: dacă vei avea nevoie de mai mult decât îți oferă statul pe banii tăi, plătești mai mult. Deși se chinuie de jumătate de secol, după spusele ministrului sănătății, autoritățile vor definitiva anul acesta pachetul de bază de servicii medicale, care înseamnă de fapt o raționalizare a sănătății. Astfel, pentru asigurarea de stat, românii ar putea avea dreptul doar la unele servicii medicale gratuite, iar de „dărnicia“ statului în acest sens depinde în mod direct cât de profitabile vor deveni afacerile asigurătorilor privați.
Surse din rândul medicilor care au participat la consultările din minister pe marginea reformei ne-au spus că în noul proiect nu există mari diferenţe în materie de asigurări faţă de anteriorul proiect de lege a sănătăţii şi că reorganizarea caselor judeţene este clar un punct crucial în „împuternicirea“ privaţilor. După spusele ministrului sănătății, Eugen Nicolăescu, pachetul de bază va fi „mai mic decât se aşteaptă mulţi“. Totodată, de multe ori s-a discutat micșorarea sau eliminarea contribuției actuale la asigurările de sănătate (CASS), de 10,7%, și înlocuirea acesteia cu o taxă de solidaritate cuprinsă între 3% și 5% din venit, care va acoperi serviciile medicale din pachetul social sau de bază, de genul urgențelor, prevenției și consultațiilor.
Pentru restul, cetățeanul ar trebui să încheie asigurări voluntare complementare obligatorii, a căror deductibilitate va fi stabilită de stat sau asigurări supliment