* Şeful supravegherii din BNR: "Marfin Bank îndeplineşte condiţiile de soliditate financiară prevăzute în lege"
* Oficialii Marfin Bank România: "Decizia Eurogroup nu ne afectează"
Marfin Bank România, subsidiara din ţara noastră a Cyprus Popular Bank, care urmează să fie închisă, nu este afectată de acordul dintre Cipru şi instituţiile financiare internaţionale, dau asigurări atât oficialii băncii autohtone, cât şi însuşi Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).
Acesta din urmă ne-a declarat că Marfin Bank îndeplineşte condiţiile de soliditate financiară prevăzute în lege: "În cazul în care subsidiara locală a Cyprus Popular Bank va fi inclusă în rândul activelor «rele» ale instituţiei de credit, ceea ce este posibil, având în vedere că se doreşte vânzarea sa, Banca Centrală ar urma să suspende dreptul de vot al acţionarului majoritar".
Într-o astfel de ipoteză, capitalul va rămâne în ţară, iar controlul va fi exercitat de acţionarii minoritari, potrivit oficialului BNR. Dacă situaţia băncii s-ar deteriora, controlul ar urma să fie preluat de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, precizează Nicolae Cinteză.
În cazul în care Marfin România ar fi inclusă în categoria activelor "bune", Bank of Cyprus ar deveni noul său acţionar majoritar. Banca cipriotă ar putea deţine atât o filială, cât şi o sucursală în ţara noastră, din punct de vedere legal, însă, pentru creşterea eficienţei activităţii, un scenariu probabil ar presupune transformarea Bank of Cyprus sucursala România într-o entitate subordonată Marfin Bank România, pentru că aceasta din urmă are personalitate juridică română, ne-a mai declarat Nicolae Cinteză.
Cornel Stănescu, directorul general adjunct al instituţiei de credit spune că banca nu este afectată de deciziile pe care le-a adoptat Eurogroup. @N_P