Preşedintele Ligii "Habitat", Mihai Mereuţă, îi avertizează pe proprietari să nu neglijeze verificările care se impun, periodic, la instalaţiile de utilizare a gazelor naturale, pentru a preveni eventualele accidente.
Întreţinerea şi repararea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale revin consumatorului, care răspunde pentru buna lor funcţionare. "Verificarea tehnică, la maximum doi ani, şi revizia, la cel mult 10 ani, a respectivelor instalaţii este obligatorie pentru toţi consumatorii şi se efectuează de un operator economic autorizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE)", ne-a spus Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii "Habitat". În cazul în care consumatorii constată că operatorul economic nu efectuează toate operaţiunile obligatorii, trebuie să consemneze acest lucru pe fişa de evidenţă a lucrărilor şi să sesiseze ANRE.
În ce constă verificarea tehnică
Aceasta presupune: verificarea arzătoarelor, a stabilităţii conductelor montate pe suporturi, a etanşeităţii îmbinării conductelor şi armăturilor, a funcţionării echipamentelor din componenţa instalaţiei de utilizare şi de alimentare cu energie electrică, a funcţionării aparatelor de reglare şi de siguranţă; demontarea punctelor de consum fără aprobare legală; verificarea tirajului coşurilor şi a canalelor de evacuare a gazelor arse şi prezentarea de către consumator a dovezii de curăţire a acestora, operaţiune efectuată de un agent economic autorizat.
Ce presupune revizia
Constă în efectuarea: operaţiunilor prevăzute pentru verificarea tehnică, revizia din anul respectiv înlocuind verificarea; a probei de rezistenţă pentru partea de instalaţie la care s-au făcut modificări; a probei de etanşeitate a întregii instalaţii.
Detectoarele de gaze, foarte importante
Prevenirea accidentelor es