Criza din Cipru este o lecţie pentru statele europene, declară la RFI europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan. El spune că acordul privind salvarea Ciprului este o soluţie de moment, dar precizează că trebuie făcut un audit al băncilor din această ţară.
Theodor Stolojan afirmă că "aceasta este o lecţie pentru statele membre ale Uniunii Europene şi nu numai".
"Eu am ridicat de nenumărate ori în Parlamentul European, în comisia pentru probleme economice şi monetare, din care fac parte, am ridicat de nenumărate ori problema paradisurilor fiscale. Este o ruşine a societăţii mondiale astăzi, că acceptăm în continuare de exemplu ca pe teritoriul Uniunii Europene să facă afaceri firme înregistrate în paradisuri fiscale, care nu vor să încheie acorduri de transparenţă cu statele membre ale Uniunii Europene. Pentru că este inacceptabil ca oameni simpli să-şi plătească impozitele şi taxele către societatea în care trăiesc, iar o serie de indivizi, care n-au absolut nici o morală să facă în continuu aşa-numita planificare agresivă a impozitelor şi taxelor, de fapt să scoată continuu veniturile din ţara în care se produc şi să le raporteze în aceste paradisuri fiscale", explică eurodeputatul.
"Spălare de bani" în Cipru
În opinia lui Stolojan, acordul privind Ciprul "este suficient pentru moment, pentru că nimeni n-a făcut încă un audit al acelor bănci din Cipru. Nimeni nu ştie încă dacă cifrele raportate sunt şi reale. Uniunea Europeană a cerut un asemenea audit să se facă înainte să se ajungă la un acord de salvare a economiei Ciprului, dar sigur că timpul e mult prea scurt şi pericolul falimentului, prăbuşirii întregii economii cipriote era mult prea evident şi atunci s-a realizat acest acord".
Europarlamentarul PDL spune că "din păcate, ceea ce s-a întâmplat în Cipru, unde activele bancare sunt de opt ori mai mari decât Produsul I