Un angajat neatent al Microsoft a scăpat, duminică, pe internet, sistemul de operare Windows Blue. Am rulat versiunea pe o maşină virtuală şi vă invităm să citiţi concluziile noastre în continuare.
Design şi interfaţă
Primul lucru pe care l-am observat la Windows Blue este faptul că pune la dispoziţie mai multe culori, mai multe fundaluri şi mai multe accente.
Un alt lucru care ţine tot de interfaţă este posibilitatea de a micşora foarte mult live-tile-urilile - dimensiunile sunt similare cu cele ale live-tile-urilor de pe Windows Phone 8.
Cele două schimbări sunt bine-venite deoarece permit un grad mai mare de personalizare. Utilizatorii se plângeau că unele live-tile-uri care nu puteau fi redimensionate ocupau un spaţiu prea mare pe ecranul de start.
O opţiune importantă pe care o va aduce Windows Blue este posibilitatea de a rula, în acelaşi ecran, mai multe aplicaţii Windows. Până acum, se putea folosi numai câte o singură aplicaţie. Unele site-uri susţin că ecranul poate acomoda până la patru aplicaţii, eu am reuşit să rulez numai două aplicaţii simultan.
Şi butoanele Charms au fost îmbunătăţite. Astfel, butonul de „Share“ oferă acum opţiunea de a trimite direct capturi de ecran sau de a trimite adresa unei aplicaţii din Windows Store.
Aplicaţii
Windows Blue vine cu o serie nouă de aplicaţii printre care „Alarms“, „Calculate“, „Sound Recorder“ şi „Movie Moments“.
Aplicaţia „Alarms“ are, evident, funcţia de alarmă, dar mai poate fi folosită şi pe post de cronometru şi de timer.
„Calculate“ este versiunea de aplicaţie a programului „Calculator“ din versiunile clasice de Windows.
„Sound Recorder“ permite folosirea dispozitivului pe post de reportofon, funcţie utilă pentru cei care vor avea tablete cu Windows Blue.
„Movie moments“ este o aplicaţie de tipul „Movie Maker“ care permite