Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:
Comisia Europeană laudă Chişinăul pentru progresele pe calea euro-integrării şi-l îndeamnă la interacţiune „pro-activă” cu regiunea transnistreană. În ce condiţii economice ar fi posibilă reîntregirea celor două maluri ale Nistrului? Şi ce cred locutorii din Tiraspol despre orientarea strategică a regiunii?
***
Europa Liberă: Aşadar, Comisia Europeană a lăudat progresele Moldovei la îndeplinirea criteriilor ce ar aduce-o mai aproape de integrarea europeană. Într-un recent raport despre vecinii Uniunii Europene se spune că Moldova este printre campionii reformelor în vecinătatea estică.
Raportul ia însă notă şi de criza de guvern de la Chișinău şi revenirea instabilității politice, care se încheiase odată cu alegerea şefului statului anul trecut. Documentul îndeamnă la mai multe eforturi pentru combaterea corupției şi mai multe reforme în justiție.
Totodată, Moldova este îndemnată la interacțiune „pro-activă” cu regiunea transnistreană pentru rezolvarea conflictului.
Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe, l-a întrebat cu această ocazie pe comisarul european pentru extindere, Štefan Füle, cât de realist este din partea Comisiei Europene să promită Moldovei liberalizarea regimului vizelor, câtă vreme Moldova nu şi-a rezolvat conflictul cu regiunea transnistreană. Iată răspunsul euro-comisarului Štefan Füle:
Štefan Füle x Štefan Füle „[Obiectul liberalizării vizelor] este la fel de realist ca pentru toți ceilalți parteneri ai noștri. Există căi de a răspunde îngrijorărilor pe care le-ați menționat.
Vreau să spun că mă refer la Moldova și pentru că deocamdată ea este singurul partener care a reușit să încheie cu succes prim