Cartea Atlas Flora României, având ca autori pe Aurel Ardelean şi Gheorghe Mohan, se doreşte a fi o abordare exhaustivă a cormoflorei României, cuprinzând peste 3.000 de ilustraţii color ale speciilor autohtone. Marea majoritate a acestora au fost însă copiate de către autori direct de pe Internet, fiind chiar editate, acolo unde însemnele copyright-ului erau prezente.
Cu aproximativ patru luni în urmă, se lansa în Aula Magna a Academiei Române cartea Atlas Flora României, semnată de Prof. Dr. Aurel Ardelean şi Prof. Dr. Gheorghe Mohan, apărută la Editura All. Lansarea ei a însemnat o premieră la nivel naţional, fiind primul atlas care îşi propunea o abordare exhaustivă a cormoflorei României, stârnind astfel interesul tuturor specialiştilor şi pasionaţilor în domeniu.
Surpriză însă! Majoritatea celor peste 3.000 de ilustraţii au fost copiate direct de pe Internet, lucru demonstrabil printr-o simplă căutare în Google Images, folosind denumirea latină a speciilor prezentate. Un plagiat de proporţii, care vine din partea rectorului fondator şi actual preşedinte al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad - A. Ardelean - alături de un profesor al Catedrei de Botanică Sistematică din cadrul aceleiaşi univerisităţi - G. Mohan.
Furtul intelectual abundă pe toate paginile aşa-numitului atlas, începând de la preluarea directă de fotografii de pe Internet, fără citarea sursei (chiar dacă dreptul de autor nu era explicit menţionat), la imagini care au fost editate, pentru a înlătura însemnele copyright-ului şi culminând cu inserarea unor imagini care mai prezintă încă un watermark cu drepturile de autor. Cu toate acestea, autorii declară, în prefaţa cărţii: “Atlasul Flora României a fost conceput pe baza literaturii de specialitate şi a imaginilor color colecţionate de autori în cei patruzeci şi cinci de ani de deplasări în diferite ecosisteme di