Poliţiştii locali au atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice, în domeniul pazei bunurilor, al circulaţiei pe drumurile publice, al disciplinei în construcţii şi al afişajului stradal, în domeniul protecţiei mediului, al activităţilor comerciale şi al evidenţei persoanelor.
Poliţiştii locali au atribuţii bine stabilite de Legea 155/2010. În domeniul ordinii şi liniştii publice, precum şi al pazei bunurilor, poliţia locală se ocupă de menţinerea ordinii şi liniştii publice în zonele şi locurile stabilite prin planul de ordine şi siguranţă publică - în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ, a unităţilor sanitare publice, în parcările auto aflate pe domeniul public sau privat, în zonele comerciale şi de agrement, în parcuri, în pieţe, cimitire şi în alte locuri publice aflate în proprietatea şi/sau în administrarea unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau a altor instituţii/servicii publice de interes local.
De asemenea, poliţiştii locali participă împreună cu autorităţile la activităţi de salvare şi evacuare a persoanelor şi bunurilor periclitate de calamităţi naturale ori catastrofe, precum şi la limitarea şi înlăturarea urmărilor provocate de astfel de evenimente. Totodată, poliţiştii locali au dreptul să-i ia la întrebări pe cerşetori, pe copiii lăsaţi nesupravegheaţi şi pe oamenii străzii.
Ei pot constata contravenţii şi aplica sancţiuni celor care nu respectă legea atunci când vine vorba despre câinii periculoşi sau agresivi şi trebuie să sesizeze serviciile de specialitate în cazul câinilor fără stăpân. Totodată, poliţiştii locali asigură protecţia personalului din aparatul de specialitate al primarului, din instituţiile sau serviciile publice de interes local atunci când se efectuează controale sau acţiuni specifice.
De asemenea, ei trebuie să asigure ordinea şi