* Update 08:42: Un acord de principiu a fost stabilit, în noaptea de duminică spre luni, între Nicos Anastasiades, preşedintele cipriot, şi donatorii internaţionali asupra planului de salvare a Ciprului, conform surselor de presă internaţionale.
Suma destinată Ciprului se va ridica la 10 miliarde de euro, a declarat Dijsselbloem, liderul Eurogrupului, în timpul unei conferinţe de presă la incheierea reuniunii.
Potrivit unor surse de presă străine, citate de Hotnews, acordul prevede dispariţia Băncii Laiki, a doua ca importanţă din ţară. Micii depunători vor fi ocoliţi, dar cei cu depozite de peste 100.000 de euro vor suferi pierderi.
Autorităţiile cipriote vor semna în următoarele săptămâni cu troica creditorilor internaţionali (UE, BCE și FMI) un memorandum pentru începerea a unui plan de reforme structurale, privatizare şi impozitul pe societăţii de la 10 la 12,5%.
---
Autorităţile din Cipru îşi exprimau ieri speranţa că vor bate palma cu troica creditorilor internaţionali (Banca Centrală Europeană - Comisia Europeană - Fondul Monetar Internaţional) pentru obţinerea pachetului de sprijin extrern care să împiedice intrarea ţării în incapacitate de plată.
După ce, vineri seara, deputaţii ciprioţi au adoptat măsuri privind restructurarea sectorului bancar şi crearea unui fond de solidaritate, liderii de la Nicosia au continuat sâmbătă negocierile cu troica, iar ieri aveau programate noi întruniri cu creditorii externi.
Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, s-a deplasat ieri la Bruxelles, alături de ministrul finanţe Michalis Sarris, unde cei doi urmau să se întâlnească cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Nicos Anastasiades a declarat, înaintea reuniunilor de ieri: "Facem toate eforturile necesare şi sper la un rezultat în curând".
Întrunir