Aprobarea noului contract-cadru a stârnit vâlvă în lumea medicală, în principal din cauza introducerii coplăţii. Doctorul deputat, Tudor Ciuhodaru consideră coplata drept o suprataxă abuzivă şi discriminatorie. Parlamentarul apreciază ca ea va avea doar consecinţe negative, întrucât va limita accesul la asistenţa medicală şi va duce la creşterea cheltuielilor din sistem. Deputatul va depune un proiect legislativ privind eliminarea coplăţii percepute de spitale şi de medicii de familie.
„Noua taxă guvernamentală limitează accesul la sănătate într-o ţară cu populaţie săracă şi bolnavă. Este abuzivă şi discriminatorie, întrucât tot doar cei care contribuie la asigurările de sănătate sunt puşi să plătească şi încalcă flagrant principiile solidarităţii. Se pretinde că se vor colecta sume suplimentare pentru sistemul sanitar, dar, în realitate, valoarea acestora e nesemnificativă şi este iluzorie ideea că vor acoperi investigaţiile şi tratamentele necesare chiar şi pentru afecţiuni minore“, comentează Ciuhodaru.
Reprezentanţii din sistemul sanitar consideră că pacienţii plătitori de taxe vor evita să plătească această taxă şi se vor prezenta tardiv la spital, lucru care le va agrava starea de sănătate. Mai mult, se preconizează că serviciile de urgenţă vor fi supraaglomerate, crescând riscul de eroare medicală şi malpraxis.
Nivelul minim al coplăţii a fost stabilit la 5 lei, în timp ce nivelul maxim la 10 lei. Scopul coplăţii este acela de a limita internările nejustificate – fie cele fictive, fie internările bolnavilor care ar putea fi rezolvaţi prin spitalizare de o zi sau în ambulatoriu.
Suma plătită de pacienţi se achită o singură dată, pentru fiecare episod de spitalizare, nu pe fiecare zi, la ieşirea din spital, iar banii obţinuţi din coplată rămân la dispoziţia spitalelor – nu vor fi redistribuiţi.
Sistemul nu va fi aplicat serviciilor