Oamenii legii consideră că astfel vor fi protejaţi cumpărătorii de bună-credinţă din această afacere care a prejudiciat statul cu peste 40 de milioane de euro
Procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis că singura soluţie corectă pentru recuperarea prejudiciului din „afacerea Aviasan” – estimat la circa 40 de milioane de euro – nu este recuperarea terenului care face obiectul operaţiunilor ilegale, ci confiscarea averilor învinuiţilor. Ca urmare a fost instituit sechestru pe bunurile lui Mircea Marosy, Valentina Cojocaru şi Matei Oprea. Cel mai probabil va veni şi rândul lui Mihail Boldea, a cărei avere este deja pusă sub sechestru în dosarul celor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Cauza a ajuns la DNA prin ricoşeu
Acest dosar a ajuns pe masa celor de la DNA în 2008, în urma unei disjungeri făcută de Parchetul Curţii de Apel, care i-a pus pe făptuitorii Marosy, Cojocaru, Oprea, Nicolae Reti şi Severin Daniel la dispoziţia Parchetului Tribunalului. De aici, cazul a fost trimis procurorilor de la DNA, deoarece existau elemente care indicau comiterea unor fapte de corupţie.
Povestea afacerii este presărată de tot felul de întâmplări bizare, care conduc la ideea că inculpaţii au avut mai mulţi complici în sistemul public. Să nu uităm că numeroasele plângeri penale făcute împotriva lui Mihai Boldea sau a fostului prim procuror Costache Roşca s-au soldat pe bandă rulantă cu NUP (neînceperea urmării penale), motiv pentru care DNA-ul a trebuit să caute elemente noi care să ducă la infirmarea soluţiilor date de procurorii Parchetului Curţii. Aşa se face că Boldea, judecătoarea Stela Ivan, Cojocaru, Oprea şi Marosy au putut să fie puşi sub învinuire abia în urmă cu un an.
În comunicatul remis presei cu acest prilej, se vorbeşte atât despre punerea sub