„Evenimentul zilei” prezintă în exclusivitate absolută documente din Registrele Cenzurii care nu au fost făcute niciodată publice.
1 /.
Ascunderea sub preşul cenzurii instituţionale a boacănelor săvârşite de potentaţii zilei sau de rudele lor a constituit, încă din perioada interbelică, un sport naţional la români.
Culmea este că s-a întâmplat ca cei care au avut o tresărire de onoare şi au încercat să facă publice incidentele au sfârşit şi ei prin a apela la aceleaşi metode pentru a-şi ascunde, de ochii publicului, propriile păcate...
Ce ascunde „Păsăreasca” din gazete
Cu siguranţă, în seara zilei de 20 martie 1938, atunci când a scris cu mâna lui „Marele Voievod Mihai a avut un accident de automobil: a călcat un cetăţean... Nu se va scrie nimic în ziare”, colonelului Romulus Hottineanu i-a tremurat mâna. În calitate de şef al Cenzurii oficiale, i-au trecut prin faţa ochilor tot felul de năzdrăvănii, dar, de o asemenea gravitate şi cu un asemenea personaj implicat, probabil că nu mai avusese în cariera sa de stăpân peste ceea ce putea şi, mai ales, a ceea ce nu putea apărea în ziare.
Dacă în alte cazuri publicaţiile mai încercau să fenteze cenzura făcându-l pe Hottineanu să noteze, exasperat, în Registrul Cenzurii, că un anumit ziar sau altul „a început iar să scrie păsăreşte ca să nu înţelegem noi”, de această dată tăcerea a fost respectată cu sfinţenie. Şi nu numai de către gazete ci, cu o singură, dar notabilă excepţie, şi de oficialităţi.
De altfel, singura menţiune a incidentului s-a păstrat doar în Registrul Cenzurii, unde nu apare cuvântul „mortal”, acesta fiind inserat, ca fiind „nota autorului”, de către gazetarul Ion Lăcustă, primul şi singurul până acum care a folosit Registrele Cenzurii în scopuri publicistice. Toţi ceilalţi i-au folosit lucrările „înghiţind” adnotările scriitorului pe post de citate reale fără a ave