Comunitatea virtuală www.politisti.ro promovează un proiect de lege care îşi propune schimbarea denumirii de „Poliţie Locală“, respectiv „poliţist local“ cu cea de „Gardă Publică“ respectiv „gardian public“. Poliţia Locală Iaşi nu este de acord cu această propunere. „Schimbarea denumirii n-ar mai fi oportună, deoarece majoritatea statelor europene folosesc denumirea de Poliţie Locală, Poliţie Municipală, cu scopul de a avea şi competenţe sporite pe linia siguranţei cetăţeanului“, susţine Alexandru Hordilă, şeful Poliţiei Locale Iaşi.
Angajaţii ministerului de Interne consideră că denumirea de „Poliţie“ trebuie să rămână exclusiv pentru Poliţia Română, iar Poliţia Locală să capete o altă denumire, cea propusă în proiectul de lege fiind de „Gardă Publică“. „Apariţia Poliţiei Locale a generat o serie de confuzii în rândul cetăţenilor, diminuând considerabil atât eficienţa acţiunilor Poliţiei Române, cât şi a acelei instituţii aflată sub coordonarea primăriilor şi favorizând permanent apariţia şi săvârşirea unor abuzuri din partea unor angajaţi ai Poliţiei Locale, care se folosesc de confuzia apărută în rândul cetăţenilor“, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Poliţia Locala Iaşi condamnă această propunere şi susţine că prin aprobarea Legii Poliţiei Locale s-a dorit alinierea legislaţiei române la cea a unor state europene pe linia siguranţei publice la nivel local. „Schimbarea denumirii n-ar mai fi oportună, deoarece majoritatea statelor europene folosesc denumirea de Poliţie Locală, Poliţie Municipală, cu scopul de a avea şi competenţe mărite pe linia siguranţei cetăţeanului. În plus, denumirea de Gardă Locală ar presupune diminuarea acestor competenţe, lucru care ar fi în defavoarea comunităţilor locale“, a declarat şeful Poliţiei Locale, Alexandru Hordilă.
Comunitatea virtuală www.politisti.ro promovează un proiect de lege car