Roşiile şi castraveţii din producţia autohtonă vor fi pe piaţă cu cel puţin două săptămâni mai târziu în acest an, temperaturile scăzute întârziind plantarea în solar, cu costuri substanţiale pentru legumicultori.
Legumicultorii, cu precădere cei din sudul judeţului, care după 15 martie ieşeau cu răsadurile în solar, sunt ţinuţi în loc de vremea rea.
„Cei mai curajoşi dintre ei, tot sudul judeţului, de la Scărişoara la Ianca, la această dată scoteau din răsadniţe în solar culturile timpurii şi extratimpurii de tomate, vinete, castraveţi şi fasole. Mai la risc, mai cu o folie în plus, mai cu bălegar, mai cu un godin, pentru că deocamdată nu ne permitem tehnologii avansate. Acum nu se poate planta, fiind foarte frig. E nevoie să asiguri măcar 16 grade Celsius. Noi n-avem o capacitate financiară destul de mare să avem o centrală pe lemne sau cărbune, iar statul nu are o politică de subvenţionare a facturii la încălzire, cum se întâmpla cu ani în urmă”, a declarat preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.
Cum de mai bine de o săptămână temperaturile se menţin foarte scăzute, nimeni nu şi-a permis acum să facă pasul. De fapt, există o excepţie, a menţionat Păunel, un solar unde se plantează, realizat la Grădinari cu foarte mulţi bani şi care dispune de dotări pentru menţinerea temperaturii optime pentru dezvoltarea plantelor. Doar că problema nu este doar aceea că pe piaţă vor fi şi la mijlocul lunii mai tot roşii din Turcia. Producătorii se chinuie acum să stagneze dezvoltarea răsadurilor şi să le trateze de boli, astfel costurile crescând suplimentar. O soluţie pentru a preveni astfel de situaţii ar fi achiziţionarea răsadului de la firme specializate.
„Costurile sunt mai micuţe atunci când produci răsadul rudimentar, cum făceau mama şi tata, dar nu-ţi garantează nimeni că vei avea un răsad de calitate,