În pofida nemulțumirii manifestate de către unii specialiști în drept constituțional, Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției României își desfășoară activitatea în deplină legalitate, respectând toate principiile dezbaterii parlamentare, precum și pe cele de elaborare a proiectelor de acte normative.
Astfel, într-un scurt interviu acordat Ziare.com, profesorul universitar Ioan Stanomir a comentat modul în care își desfășoară activitatea Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției României, apreciindu-l ca fiind netransparent și imprevizibil, opinând că modificarea Constituției e pe cale să devină o “afacere exclusiv politică”; în același interviu, domnul prof. univ. Ioan Stanomir și-a exprimat și speranța că politicenii români vor lua poate exemplu de la țările “încărcate de spirit european” și nu de la cele “încărcate de izolare naționalistă”.
Dacă nu ar fi fost vorba despre un reputat profesor universitar, care, însă, a fost angrenat în elaborarea proiectului de lege de revizuire a Constituției României inițiat de Președintele României, am fi considerat că acesta exprimă o opinie izolată, dar pe care este necesar să o analizăm cu atenție. Văzând, însă, declarațiile domnului profesor universitar Stanomir referitoare la procedura netransparentă și imprevizibilă de revizuire a Constituției, îi reamintim acestuia, cu toată deferența, că prima etapă a activității Comisiei parlamentare este aceea de a elabora o propunere legislativă, iar în cadrul acestui demers ne propunem să ne consultăm nu numai în interiorul Parlamentului, ci și cu reprezentanții societății civile. Pentru acest motiv, Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a