Dilema epuizării resurselor versus suportabilitatea costurilor acestora, dorită a fi tranşantă prin liberalizarea pieţelor necesită culturalizarea consumatorilor, altfel putem asista la reversul procesului şi creşterea sărăciei. În lipsa altor iniţiative lansez parteneriatul „Adevărul despre energie” ca o platformă de diseminare a informaţiilor despre energie şi culturalizarea energetică a publicului larg.
Caracterul limitat al resurselor energetice ridică problema opţiunilor energetice viitoare. Formele de energie care participă actualmente la satisfacerea necesităţilor energetice sunt suficiente pentru următorii cca. 30-50 de ani.
Pe plan mondial s-a trecut la unificarea pieţelor de energie a diferiţilor purtători de energie şi liberalizarea pieţei de energie care să asigure reglarea cererii şi a ofertei activităţilor directe şi indirecte.
Unificarea ideii de piaţă de energie şi liberalizarea pieţei de energie are ca scop: § reducerea necesităţilor de energie, prin reducerea pierderilor şi asimilarea de noi procese tehnologice; § creşterea cantităţii de energie extrase din combustibilii fosili prin creşterea randamentului instalaţiilor; § folosirea surselor de energie regenerabilă; § eficientizarea activităţilor, creşterea gradului de utilizare a instalaţilor, creşterea productivităţii, reducerea costurilor şi creşterea valorii adăugate a energiei prin impunerea uni mediu concurenţial pe pieţe libere sau prin concurenţa între pieţe.
În ciuda deficienţelor, este posibil ca liberalizarea pieţei de energie să determine atingerea dezideratelor de acces în condiţii de siguranţă şi sustenabilitate a consumatorilor de energie, dacă se îndeplinesc deopotrivă următoarele condiţii:
1. Voinţă politică;
2. Dezvoltări tehnologice;
3 Cooperare şi colaborare internaţională;
4. Investiţii masive de capital;
5. Reengineering