Scris de Otilia Șandor - Regionalizarea caselor şi direcţiilor de sănătate ar pune oamenii pe drumuri.
Dacă sistemul de coplata conceput pe sumele menţionate mai sus nu pare să facă mare profit la spitale, regionalizarea caselor şi direcţiilor de asigurări de sănătate ar trebui mai mult gândită. Unii reprezentanţi ai spitalelor orădene, dar şi contabili, pensionari, bihoreni cu afaceri mici şi mari se tem că vor fi puşi să facă drumuri în plus la Cluj, doar pentru nişte acte. „Sunt circumspect în această privinţă”, a declarat dr. Pop, şeful Spitalului Curteanu. „Nu cunosc în detaliu subiectul, deci nu mă pot pronunţa încă”, spune managerul Carp de la Judeţean. „Suntem afectaţi în mod direct, atât noi cât şi pacienţii asiguraţi. Pentru a dovedi calitatea de asigurat, din cauza deficienţelor din sistemul de asigurări de sănătate, pacienţii trebuie să aducă adeverinţa vizată de CAS când solicită servicii medicale…”, opinează dr. Ovidiu Cacuci, de la Spitalul Pelican.Şi invers?
Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii privind obligaţia spitalelor private să plătească internarea pacienţilor pe care nu îi pot trata şi îi trimit la spitalele private e văzută bine la Oradea, dar pare că e incompletă.
Managerul Spitalului Curteanu, spune că unitatea pe care o conduce are şi în prezent contracte cu trei clinici private, în baza cărora se efectuează acest fel de „transferuri”. Dr. Pop spune că de altfel, gradul de ocupare a paturilor este foarte mare şi anul trecut, circa 20% dintre cazurile internate nu au fost plătite de CAS Bihor.
Managerul Carp de la Judeţean opinează că e o decizie foarte bună şi spune că de un an de zile a cerut acest lucru. Dr. Carp informează că, spre deosebire de Curteanu, Spitalul Judeţean nu a semnat până acum niciun contract cu clinici private pentru că lipsea această specificaţie legată de transferul pe bani pentru pacienţii