Salina Turda va fi inclusă în pachetele turistice cu care România se va prezenta la diverse expoziţii, potrivit ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini. Aceasta a vizitat Salina Turda zilele trecute şi a afirmat că va sprijini realizarea unui catalog de prezentare a obiectivului.
„Doamna ministru a vizitat săptămâna treuctă Salina Turda şi ne-a dat asigurări că o va include în pachetele turistice cu care România se va prezenta la diverse expoziţii. Aceasta a mai afirmat că va sprijini editarea unui catalog mai amplu cu salina“, a afirmat directorul Salinei Turda, Ovidiu Mera.
Proiectul de modernizare a salinei Turda a fost realizat de arhitectul Ioana Olivia Danciu, profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu", din Bucureşti. „Salina din Turda este cea mai ecologică din ţară. Nu există nicio formă de poluare în preajmă. Şi are o formă unică în Europa", explica, în 2011, Ovidiu Mera, administratorul Salinei.
Salina Turda a fost inaugurată în ianuarie 2010 iar complexul balnear cuprinde o sală de tratament şi recuperare, terenuri de minigolf şi badminton, bowling, tenis de masă, mese de biliard, un debarcader şi o biserică.
Exploatarea zăcămintelor de sare de la Turda datează din epoca romană, când pentru obţinerea preţioaselor cristale s-au săpat ingenioase camere cu forme piramidale. Exploatarea masivă a sării a fost atestată documentar din secolul al XIII-lea.
Extracţiile au fost sistate în anul 1932, dar minele au fost redeschise în 1992, pentru turişti şi pentru pacienţii cu boli respiratorii, mediul salin şi concentraţia optimă de aerosoli din galerii fiind recunoscute pentru efecte benefice pe care le au asupra persoanelor cu afecţiuni pulmonare.
Salina Turda, un adevărat muzeu al sării în variantă SF, este deschisă de luni până duminică, între orele 9.00 - 17.00.