Stadionul Olimpic din Amsterdam a găzduit primul meci al României în Olanda: o înfrângere cu 2-0 în faţa echipei conduse de Johan Cruyff
O societate normală trebuie să ştie să facă loc trecutului în viaţa ei aflată într-o continuă şi ă dezvoltare. Olandezii au învăţat asta, deşi, la un moment dat, erau la un pas să-şi distrugă una dintre cele mai de preţ amintiri: Stadionul Olimpic, construit special în 1928 pentru Olimpiadă, şi locul care a intrat în istorie datorită faptului că a fost primul în care flacara J.O. a ars pe toată durata competiţiei.
Stadionul Olimpic din Amsterdam le trezeşte amintiri şi românilor. La Olimpiada din 1928, ţara noastră a fost reprezentată de o mână de atleţi şi scrimeri, asta pentru că alte discipline, cum ar fi tenisul, rugby-ul sau tirul nu au mai figurat în programul Jocurilor Olimpice. Singurul sportiv român care s-a remarcat în Olanda a fost scrimerul Mihai Savu, cel care s-a oprit în semifinalele competiţiei.
Tot pe Olimpicul de la periferia Amsterdamului a avut loc şi prima vizită a naţionalei României în Olanda. Echipa lui Dobrin sau Florea Dumitrache pierdea în 1970 în faţa încântătorului Johan Cruyff, cel care marca, de altfel, singurele două goluri ale meciului. Era un amical de gală, ultimul al anului în care tricolorii jucaseră şi la Campionatul Mondial din Mexic. Acum, după 43 de ani, România vine în Olanda doar cu speranţa că ar putea ajunge la un Mondial.
Stadionul care s-a întors în timp
În momentul disputării partidei Olanda – România din urmă cu 33 de ani, Stadionul Olimpic avea o capacitate de 64.000 de locuri şi era locul în care Ajax juca meciurile de pe teren propriu. ArenA, stadionul cu formă de mall pe care „lăncierii” şi naţionala Olandei joacă astăzi, nu exista nici măcar la nivel de plan. Acum, Olimpicul din Amsterdam are 22.000 de locuri. Diferenţa de 42.000 de mii