Demisia premierului libanez, aflat în conflict cu mișcarea șiită Hezbollah, a trimis țara în haos. Vidul instituțional este cu atât mai periculos cu cât conflictul din Siria învecinată a început să afecteze și Libanul.
Demisia actualului premier înseamnă și sfârșitul unei scurte perioade de calm pentru această țară măcinată de tot felul de conflicte interne și cu vecinii. Prim-ministrul Najib Mikati, un tehnocrat miliardar, și-a motivat decizia acuzând luptele politice interne duse de Hezbollah și creșterea violențelor sectare.
Najib Mikati s-a răzgândit de mai multe ori înainte de a face pasul decisiv. Într-un final, vineri, i-a înmânat scrisoarea de demisie președintelui Michel Sleimane.
Iar președintele Sleimane a trebuit să plece luni în Qatar, pentru a participa la summitul arab. Prin urmare, nu poate începe consultările pentru formarea unui nou guvern înainte de săptămâna viitoare, cel mai devreme, așa cum apreciază un comentator libanez pentru Le Figaro.
Situația politică din această țară este extrem de complicată din pricina demografiei și a algoritmului politic fragil: un președinte creștin, un premier sunnit și un șef al Parlamentului șiit.
Najib Mijati, sunnit, așa cum o cere algoritmul, a fost numit șef al guvernului în iunie 2011. Numai că pentru prima dată în istoria Libanului, sub guvernul său, mișcarea Hezbollah, aliat al Iranului și al Siriei a obținut poziția de forță.
Premierul Mikati amenințase cu demisia anul trecut, după discuțiile legate de finanțarea pentru Tribunalul special al Libanului și după asasinarea, în octombrie, la Beirut, a generalului antisirian Wissam al-Hassan.
Revenind la tribunal, acesta era însărcinat cu judecarea criminalilor fostului premier Rafic Hariri. Acesta a fost asasinat în 2005 în capitala libaneză. Problema este că Tribunalul a indicat că patru membri ai Hezbollah au f