Poliţia din Marea Britanie afirmă că nu există la ora actuală dovezi privind implicarea unei terţe părţi în moartea magnatului rus Boris Berezovsky, dar consideră că decesul rămâne "neexplicat".
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Boris Berezovsky, care avea statutul de refugiat politic, a fost găsit mort sâmbătă în reşedinţa sa din localitatea Ascot, la 35 de kilometri vest de Londra.
Ancheta Poliţiei este într-un stadiu incipient, dar deja s-a conchis că locuinţa lui Berezovsky nu este contaminată radioactiv, chimic sau biologic.
Urmează ca medicii legişti să efectueze examenul anatomo-patologic asupra trupului neînsufleţit, care, potrivit relatărilor, a fost găsit de un angajat al său în baia din locuinţa sa, uşa fiind închisă pe dinăuntru.
Berezovsky a fost în trecut ţinta mai multor tentative de asasinat, dintre care una în 1994 a dus la decapitarea şoferului său. Cine era Boris Berezovsky?
Iniţial un susţinător al lui Vladimir Putin, el a intrat rapid în divergenţă cu acesta după alegerea lui ca preşedinte în 2000 şi s-a refugiat în Marea Britanie, unde a şi obţinut azil politic în anul 2003, eveniment care a dus la deteriorarea relaţiilor dintre Moscova şi Londra.
Dacă nu este clar, deocamdată, care sunt cauzele morţii magnatului rus, se ştie însă că în ultima vreme el era extrem de deprimat, mai ales după pierderea anul trecut a procesului cu miliardarul rus, patron al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici. Berezovsky îi solicita lui Abramovici daune de circa 5,5 miliarde de dolari, susţinând că acesta l-ar fi şantajat politic ca să-i vândă la preţ redus acţiunile pe care Berezovsky de deţinea la compania petrolieră Sibneft. Înalta Curte de la Londra i-a dat câştig de cauză lui Abramovici, iar Berezovsky a rămas cu datorii de peste 150 de milioane de dolari de pe urma acestui proces.