Precupeţilor din pieţe li se cere să emită bonuri şi chitanţe şi să ţină contabilitate în partidă simplă pentru a-şi declara veniturile la Fisc. Ei trebuie să completeze Declaraţia 220 privind venitul estimat pe anul 2013.
Data de 25 martie a fost stabilită ca termen pentru plata primei rate pe 2013 la impozitul pe veniturile din activităţi independente, care se achită anticipat. În categoria plătitorilor de impozit anticipat au intrat, începând din acest an, şi agricultorii, pădurarii şi pescarii sau, în termeni oficiali, cei care realizează venituri din activităţi agricole. Cei mai mulţi dintre ei nu au mai fost niciodată înregistraţi la Fisc şi, prin urmare, nu au plătit impozit pe veniturile lor.
Atenţie la Declaraţia 220!
Pentru a face plata impozitului, agricultorii trebuiau să se înregistreze încă din februarie la Fisc şi să estimeze ce venituri vor realiza în 2013 sau, atenţie, să aducă dovezi pentru a-şi declara veniturile realizate anul trecut. Aceste estimări sunt necesare pentru a determina cât vor plăti în 2013 la impozitul agricol, care este de 16% din valoarea impozabilă a deţinerilor (terenuri cultivate şi/sau efectivele de animale) din exploataţiile lor.
Bine, dar dacă până acum, pe vânzările mele, nu am emis chitanţe, nefiind contribuabil la impozitul pe venitul agricol? „Mergeţi liniştit la administraţia fiscală, că n-o să vă dea nimeni amendă. Trebuie să depuneţi Declaraţia 220 şi să aşteptaţi, că o să vă vină apoi înştiinţare, să vă anunţe cât aveţi de plată“, a răspuns consultantul de serviciu de la Call Center-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). „Trebuie să vă înregistraţi că realizaţi venituri în sistem real, nu la normă, şi să aduceţi dovezi cu ce venituri aţi realizat anul trecut. Astăzi sau până astăzi s-au înregistrat contribuabilii – asociaţii familiale şi întreprinzători individuali