Direcţia pentru Protecţia Copilului, un fel de subdivizie a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială… s-a hotărât să marcheze un fel de sărbătoare a unui segment din preocupările direcţiei. A fost Ziua Internaţională a Copiilor Străzii. O manifestare stranie, credem noi, de care nu sunt răspunzători cei din Baia Mare, nici chiar din România. Nu ştim după ce criterii se aleg aceste manifestări, dar, atunci când ai în vedere nevoile, suferinţele unor copii…Cu o zi înainte a fost Ziua internaţională a fericirii, iar ceva mai înainte Ziua mondială a apei.
DPC Maramureş a ales să iasă în faţa presei pentru a arăta “ce şi cum” în materie de Copii ai Străzii. A fost ceva fără cap şi coadă!
În timp ce sărbătoream ziua fericirii, adică stăteam la o conferinţă de presă şi visam la zile mai călduroase, am aflat de intenţia DPC de a organiza, în sfârşit, o conferinţă de presă, pe o tema mereu actuală, copii străzii.
În redacţie, pe mail-urile celor care trudesc la minunatul nostru săptămânal, nu am găsit nici o invitaţie la conferinţa-eveniment (prin faptul că sunt foarte rare). Ne-am dus, mai mult de curiozitate.
Există în Baia Mare un Centru de Primire în Regim de Urgenţă a Copiilor Străzii, în spatele Policlinicii 2. O viluţă ce a fost reabilitată pe bani mulţi, o poveste care a fost spusă la vremea ei. Cert este că din februarie 2012, acest Centru este funcţional şi teoretic ar trebui să fie util în problematica copiilor străzii.
La poartă, un gardian ne-a întâmpinat cu un chip neutru. Cu o mână ne-a indicat unde are loc conferinţa de presă. Acolo, directorul celei mai mari instituţii bugetare din judeţ, Nicolae Boitor, ne-a întâmpinat cu un zâmbet reţinut. I-am spus că am venit, deşi nu am fost invitaţi. A fost „surprins” şi a chemat-o pe „fata” care se ocupă de chestii din astea. A apărut o fătucă cu papion la