Criza cipriota a semnalizat punctele vulnerabile din Europa, aducand Slovenia in centrul atentiei analistilor. De asemenea, Romania, dependenta de finantare externa si cu o expunere semnificativa a sectorului bancar fata de tarile de la periferia zonei euro, nu se afla intr-o situatie favorabila, avertizeaza economistii externi.
Recent, ministrii de Finante din zona euro au aprobat acordul prin care Cipru primeste din partea creditorilor internationali un pachet de imprumuturi in valoare de 10 miliarde de euro, necesar pentru redresarea situatiei financiare.
Acordul presupune inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki) si pierderi mari pentru deponenti la cea mai mare institutie de credit, Bank of Cyprus. In plus, este impus un control strict in perioada urmatoare asupra fluxurilor de capital spre si dinspre Cipru, iar activitatea bancilor cipriote este redusa.
Bank of Cyprus este reprezentata in tara noastra prin Bank of Cyprus Romania, care isi desfasoara activitatea prin 12 sucursale si 2 agentii. Bank of Cyprus are o participatie la Banca Transilvania de 9,9% din capitalul social. De asemenea, Laiki este prezenta in pe piata romaneasca prin Marfin Bank.
Romania are o expunere fata de Cipru de aproximativ 100 de milioane de euro, conform BCE.
"Pe termen scurt, pierderile legate de depozite si impunerea controlului asupra capitalului pot afecta situatia financiara a companiilor din Romania si ar putea duce la reducerea investitiilor in tara", a afirmat, pentru Ziare.com, William Jackson, analist la Capital Economics.
Potrivit analistului, cel mai mare risc este, insa, probabilitatea ca evenimentele din Cipru sa conduca la regenerarea temerilor cu privire la o escaladare generala a crizei datoriilor din zona euro, desi, pentru moment, se pare ca pachetul agreat rec