Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat duminica noaptea un acord de ajutor financiar între Cipru şi Troica formată din FMI, BCE şi UE. Planul prevede acordarea unui împrumut de 10 miliarde de euro pentru Cipru, în schimbul restructurării sectorului bancar.
Prima bancă a ţării Bank of Cyprus, se va reorganiza, cea de-a doua, Laiki, va fi închisă. Depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi transferate la Bank of Cyprus iar depozitele peste 100.000 de euro vor fi preluate de o bancă cu active toxice, unde vor înregistra pierderi foarte mari.
În plus, sumele de peste 100.000 de euro din depozitele de la Bank of Cyprus vor fi taxate cu 30% - 40%, urmând ca nivelul final să fie stabilit de experţii Comisiei Europene şi FMI după o serie de calcule. Vestea bună este că depozitele mai mici de 100.000 de euro nu vor fi afectate.
Bank of Cyprus a anunţat printr-o notă sucursalele şi filialele din străinătate că decizia de taxare a depozitelor mai mari de 100.000 de euro va fi aplicată numai pentru depozitele constituite în Cipru. Bank of Cyprus are în România o participaţie semnificativă la Banca Transilvania, cu 9,9% din capitalul social. Şi Laiki Bank e prezentă în România prin Marfin Bank, care are depozite atrase de 180 milioane euro de pe piaţa locală, dar care nu vor fi afectate de acordul cu guvernul de la Nicosia.
Cipru este al cincelea stat din eurozonă care a solicitat ajutor finaciar, după Grecia (380 miliarde euro), Spania (100 miliarde euro), Portugalia (78 miliarde euro)şi Irlanda (85 miliarde euro).
Reacţii pozitive
Oficialii ciprioţi, dar şi cei ai UE, s-au declarat mulţumiţi de acordul financiar, după ce au refuzat prima variantă care a fost considerată de neconceput de către ciprioţi. Creditorii externi au cerut iniţial ca depozitele mai mici de 100.000 de euro să fie taxate cu 6,75%, iar cele care depăşesc ace