Pentru a fi mai uşor de depistat cazurile flagrante de plagiat şi a preveni furtul universitar la cel mai înalt nivel, Alianţia pentru o Românie Curată a solicitat sprijinul Ministerului Educaţiei pentru realizarea unui portal anti-plagiat pe care să fie publicate toate lucrările de doctorat. Ministerul Educaţiei susţine că, deocamdată, nu are resursele necesare pentru un astfel de demers.
Transparenţă totală
Conform reprezentanţilor Alianţei pentru o Românie Curată, Ministerul Educaţiei Naţionale a răspuns petiţiei prin care i se solicita sprijinul pentru realizarea unui portal anti-plagiat, precizând că, deşi ministerul nu dispune de logistica, resursele materiale şi umane necesare publicării pe un site specializat a unui număr atât de mare de teze de doctorat, în prezent, la nivelul Ministerului se caută o soluţie, astfel încât printr-un proiect de finanţare, să fie asigurată baza necesară înfiinţării unui site specializat pentru publicarea tezelor de doctorat.
“Sperăm că această promisiune va fi dusă la îndeplinire cât mai curând, iar Ministerul să intre în legalitate, deoarece hotărârea guvernului privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat prevede că adresele la care pot fi accesate tezele de doctorat finalizate trebuie să fie publicate pe un site administrat de Ministerul Educaţiei”,susţin reprezentanţii M.E.N.
Prin petiţia înaintată, Alianţa pentru o România Curată a solicitat Ministerului să ceară şcolilor doctorale să transmită, în cel mai scurt timp, conţinutul integral al lucrărilor de doctorat care urmează a fi postate pe viitorul portal administrat de M.E.N., stabilirea unor sancţiuni pentru cei care refuză să respecte prevederile legii în vigoare şi anunţarea opiniei publice asupra măsurilor de sancţionare dispuse. “Primim, aşadar, noi promisiuni. Se caută o soluţie astfel încât, prin