În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava a avut loc vineri lansarea unui volum postum de Mircea Motrici, carte care cuprinde o serie de scrieri valorificate şi readuse în atenţie prin grija soţiei autorului, Rozalia Motrici.
„Un bucovinean curat”, un ziarist „bolnav de reporterită”
Volumul, intitulat „Recuperări”, ediţie îngrijită de criticul şi istoricul literar Nicolae Cârlan, structurat pe VII secţiuni („Consemnări lirice”, „Destăinuire”, „În lumina Marelui Far”, „Un demers recuperator”, „Reportaje cu sine şi cu alţii”, „Reporterul intervievat” şi „În loc de postfaţă”) a văzut lumina tiparului sub egida Asociaţiei Culturale „Mircea Motrici” din Suceava.
Lansarea cărţii, care a marcat momentul la care Mircea Motrici ar fi împlinit vârsta de 60 de ani (24 martie 1953 - 16 mai 2007), a constituit un prilej de comemorare a jurnalistului, poetului şi prozatorului udeştean, „un bucovinean curat”, aşa cum l-a apreciat Geo Bogza, un ziarist „bolnav de reporterită” şi, cum spune Nicolae Cârlan, „un scriitor înzestrat de la Dumnezeu cu harul expresiei bine marcate metaforic”.
„O comemorare care s-a transformat într-o aniversare...”
A fost un eveniment care a început cu păstrarea unui moment de reculegere şi s-a încheiat, după aproape trei ore de evocare, cu vărsarea unui strop de vin în memoria celui dispărut la vârsta de numai 54 de ani.
Eveniment la care Mircea Motrici a fost alături de cei prezenţi prin vocea sa (care a putut fi audiată într-o înregistrare difuzată la debutul manifestării), prin chipul păstrat în imagini fotografice şi prin această carte, cea de-a treia apărută postum, după volumul de versuri „Libertatea visului” (2008) şi „Ion Irimescu în împărăţia eterului” (2012).
„O comemorare care s-a transformat într-o aniversare - aşa cum a remarcat Nicolae Cârlan