Rezervele actuale de apă din lacurile de pe Bârzava Superioară au un nivel satisfăcător. Execuţia efectivă a lucrărilor a început în luna iulie 2012, cu dezasamblarea vechilor utilaje, in urma obtinerii tuturor avizelor legale necesare. După finalizarea lucrărilor de demontare a utilajelor şi a instalaţiilor electrice, s-a trecut la demolarea fundaţiilor vechi în vederea adaptării acestora la noile echipamente.
In pofida conditiilor meteorologice deosebite din al doilea semestru al anului 2012 si inceputul lui 2013 si a accesului dificil din zona, lucrarile la canalele de aductiune au fost executate intr-o proportie ridicata si, in prezent, sunt reluate in vederea finalizarii. In timp ce lucrarile in interiorul celor 4 microhidrocentrale continua, una dintre prioritatile actuale ale retehnologizarii o reprezinta lucrarile la retelele electrice si racordarea la Sistemul Energetic National. Lucrarile se afla in faza de aprobare a documentatiei tehnice de catre operatorul de transport, respectiv operatorul de distributie, fiind deja eliberate autorizatiile de construire pentru instalatiile electrice de racordare.
In ceea ce priveste nivelul acumularilor de apa, lucrarile nu afecteaza rezervele de apa din lacurile de pe Barzava. De exemplu, lacul Gozna este, in prezent, plin in proportie de peste 80% din capacitatea totala, fiind asteptate noi precipitatii in perioada urmatoare. Avand in vedere si ca productia de energie este oprita pana la finalul proiectului, nivelul lacului, cel mai probabil, se va mentine ridicat si la debutul sezonului turistic din acest an.
In plus fata de proiectul de retehnologizare, echipa TMK Hydroenergy Power continua sa deruleze lucrari curente de reparatii si mentenanta. In 2012, de exemplu, cu forte proprii, echipa companiei a defrisat aproximativ 20 de km pe traseul liniei electrice aeriene de 35 kV, a reparat zidu