Profesorul Mihai Cioc, lector la Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice, a realizat un proiect de evaluare a performanţei pentru o companie de stat cu peste 1.000 de angajaţi din domeniul utilităţilor, în încercarea de a face tranziţia către un mod de guvernare de tip corporatist a acesteia.
Cu activitate didactică de peste 11 ani, Mihai Cioc a înfiinţat în 2009 compania de consultanţă în management Ruxal Innovation, prin care oferă consultanţă în evaluare şi training companiilor din domenii precum cel farmaceutic, cercetare-dezvoltare, software, utilităţi etc. În ciuda faptului că de multe ori marele reproş al specialiştilor în recrutare era adresat în special şcolii, care nu pregăteşte absolvenţi destul de bine pregătiţi pentru realităţile de pe piaţa muncii, tot mai mulţi profesori se apropie de mediul de business, fie devenind şi antreprenori, fie lucrând ca şi consultanţi pe anumite proiecte în companii locale şi multinaţionale. În plus, multe companii străine derulează de ani buni programe de parteneriat cu universităţile pentru a recruta studenţi pentru programele de practică din companii.
„Prima reacţie a angajaţilor care trec printr-un proces de evaluare nu este percepută foarte bine, în sensul că ei nu percep evaluarea în sens pozitiv, ca modalitate de recompensare a performanţei, ci o asociază cu concedierile. Lipsa evaluărilor este principala problemă într-o companie, pentru că de aici pleacă totul, apar situaţii conflictuale şi oamenii devin demotivaţi dacă nu le sunt recunsocute meritele“, a spus Mihai Cioc, adăugând că în cazul proiectului la care a lucrat nu s-au făcut disponibilizări ca urmare a evaluării, însă performanţa angajaţilor s-a îmbunătăţit semnificativ.
În opinia sa, în companiile de stat este o cultură organizaţională birocratică, în care recompensarea nu se face pe bază de performan